Τρίτη, 19 Φεβρουαρίου 2013

Ελεύθερη βούληση. Μύθος ή πραγματικότητα;


 Υπάρχει ελεύθερη βούληση; Μπορεί ο άνθρωπος να ορίσει το μέλλον του; Ή μήπως  είναι κι αυτό ακόμη ένας μύθος;
Ο άνθρωπος έχει δικαίωμα  ελεύθερης επιλογής σε κάθε του βήμα στη γήινη ζωή του αλλά πίσω της κρύβονται πολλά εμπόδια έτσι ώστε να την καθιστούν φαινομενικά ελεύθερη έως άκυρη ή τελικά προνόμιο λίγων κι εκλεκτών.
Βασική προϋπόθεση της ελεύθερης βούλησης  είναι το υψηλό ποσοστό αφυπνισμένης συνείδησης, Οι άνθρωποι συνήθως λειτουργούν υποσυνείδητα με αποτέλεσμα να έχουν παραχωρήσει εν αγνοία τους την βούληση τους σε άλλες δυνάμεις και κέντρα εξουσίας. Με λίγα λόγια άγονται και φέρονται ενώ θεωρούν ότι ελέγχουν τον τρόπο ζωή τους.
Οι επιθυμίες και τα ελαττώματα πνίγουν την συνείδηση έτσι ώστε αυτά τα καθοδηγούν τις αποφάσεις μας σε καθημερινή βάση. Ο βαθμός της προσκόλλησης στα υλικά  έχει άμεση σύνδεση με το συναίσθημα του φόβου που προκαλεί η έλλειψή τους. Συνεπώς αν οι ανάγκες μας για ικανοποίηση των επιθυμιών καθοδηγούν τα βήματα μας τότε που βρίσκεται η ελεύθερη βούληση
αφού τελικά τα ηνία της τα ανέλαβε ο φόβος ή το ελάττωμα που θέλει να ρουφήξει την ενέργεια μια πράξης υπέρ του.
Η πλύση εγκεφάλου απ’ τα μέσα επικοινωνίας και πρώτιστα της τηλεόρασης που πέρα απ’ τα όποια κοινωνικοπολιτικά μηνύματα βομβαρδίζει ανηλεώς με διαφημιστικές καμπάνιες το υποσυνείδητο έτσι ώστε να νομίζουμε πως οι καταναλωτικές μας επιλογές είναι προιόν ορθολογισμού και πρότερης σοφής σκέψης. Τελικά ύστερα από καιρό διαπιστώνουμε ότι είμαστε θύματα παθητικής υποβολής πράγμα που σημαίνει ότι άλλος πήρε την απόφαση γι εμάς.
Ελεύθερη βούληση σημαίνει αφυπνισμένη συνείδηση σημαίνει ορθολογισμό και κατανόηση για κάθε πράξη και κάθε μας βήμα στη ζωή.
Όταν λειτουργούμε κοιμώμενοι είμαστε χειραγωγημένοι σαν μαριονέτες σε επιδέξια χέρια άλλων που θα μας χρησιμοποιήσουν προς όφελος τους.Αναλώσιμο είδος εκμετάλλευσης που όμως μπορεί και να πιστεύει ότι λειτουργεί αυτόνομα.
Ελάχιστοι είναι οι άνθρωποι που μελέτησαν το επόμενο βήμα στη ζωή τους απλό και καθημερινό είτε σοβαρό που αφορά τη μελλοντική τους ζωή μέσα από ένα βαθύ διαλογισμό αναρώτησης προς τη σωστή κατεύθυνση.
Υπάρχει λοιπόν ελεύθερη βούληση; Φυσικά υπάρχει σαν αγαθό και σαν δικαίωμα ακόμη κι αν εμπεριέχει όρους και προϋποθέσεις αλλά πόσοι την ασκούν συνειδητά και με πρόθεση και πόσοι την έχουν παραδώσει εν λευκώ σε άλλες δυνάμεις με την πεποίθηση ότι την ελέγχουν οι ίδιοι.
Ο άνθρωπος τις περισσότερες φορές στη ζωή του νομίζει ότι έχει τον έλεγχο του εαυτού του και δύσκολα παραδέχεται ότι είναι μια μαριονέτα σε ένα τεράστιο θέατρο. Έτσι βρίσκεται αντιμέτωπος με τις καταστάσεις και τα φαινόμενα που οι δικές του δυνάμεις έπλασαν κατόπιν εντολών «άλλων».

Σμιξιώτης Κωνσταντίνος για τις Αιχμές και Απόψεις

Share/Bookmark
Blog Widget by LinkWithin
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...